14 maart - Reisverslag uit Combarro, Spanje van Jos van Ras - WaarBenJij.nu 14 maart - Reisverslag uit Combarro, Spanje van Jos van Ras - WaarBenJij.nu

14 maart

Door: Jos

Blijf op de hoogte en volg Jos

14 Maart 2025 | Spanje, Combarro

We hebben een hotel mét ontbijt. Alleen krijgen we een kopje koffie en een (oude) geroosterde boterham met boter en jam. Oma heeft er duidelijk niet zoveel zin in. En voor een tweede kopje koffie moeten we betalen. Tja…

Maar de zon schijnt, we hebben er zin in, de afstand is kort, de route belooft mooi te worden en het is bijna weekend. Wat willen we nog meer?

De route loopt door een prachtig bosgebied en de stijging valt mee. Na drie kilometer besluit ik van de route af te wijken om naar een uitzichtpunt te gaan. Hedwig loopt verder, dus we splitsen voor de rest van de etappe.

Boven aangekomen bij het klooster zit Hedwig al aan de koffie. We willen hier overnachten, maar de prijzen zijn absurd hoog—en dat nog zonder diner en ontbijt. Dus kiezen we voor de gemeentelijke albergue: een schitterend, gloednieuw gebouw, en dat voor slechts 10 euro. Tja… makkelijke keuze.

Ondertussen krijgt onze boottocht – als alternatief voor 30 km extra lopen zonder horeca of overnachting – steeds meer vorm. Na heel wat heen-en-weer geapp, hebben we zeven mensen uit onze eigen groep en sluiten drie Koreanen zich bij ons aan.

We hebben ook eindelijk geleerd wat die mysterieuze verhoogde schuurtjes zijn die we overal in tuinen zien. Onze theorieën over duiventillen en mortuaria blijken volledig mis. (Zie foto!)

Het zijn hórreos: traditionele voorraad- en graanschuren die veel voorkomen in Galicië en delen van Portugal. Ze zijn gebouwd van steen en hout en staan op pilaren met platte stenen erop, zodat knaagdieren er niet bij kunnen. Op het dak staat aan de ene kant een kruis en aan de andere kant het symbool van een heks.

We eten op tijd in de plaatselijke kroeg, waar de vrijdagmiddagborrel in volle gang is. Zo kunnen we om 19:00 netjes op tijd in de kerk zitten voor de pelgrimsmis.

9 numnekes en 2 broeders, gezamenlijk goed voor dan 1000 jaar levenservaring

Een werkelijke ontdekkingsreis ligt niet in het zoeken naar nieuwe landschappen, maar in het kijken met andere ogen.’

• 14 Maart 2025 - 21:42

Ben En Herma :

Hoi. Wederom een prachtig verhaal, alleen de foto's kunnen we niet binnen halen. En fijn dat het eindelijk beter weer is. Dat maakt alles zoveel gezelliger. Succes met de overtocht en wij blijven jullie volgen.

• 14 Maart 2025 - 23:04

Toon:

Weer een mooi verhaal en jullie hebben gelukkig mooi weer. En wij steken er ook veel van op. Morgen weer veel plezier en een stevig ontbijt Met koffie. Moet kunnen voor die 10 euro.

Verslag uit: Spanje, Combarro

Camino Portuguese Caminho da Costa

We willen opnieuw een stuk van de Camino lopen, maar niet vanaf het punt (Lectoure) waar we vorig jaar zijn gestopt. Dit keer starten we in Porto en lopen we naar Santiago. De reden hiervoor is dat het nog vroeg in het jaar is en de temperaturen in Frankrijk en Spanje dan vaak niet zo aangenaam kunnen zijn. We moeten bovendien de Pyreneeën over, wat geen goede keuze is zo vroeg in het jaar.

We willen zo snel mogelijk vertrekken, omdat: 1) het vorige keer uitstekend beviel, en 2) het voor pensionado’s lastig is om een periode van meer dan drie weken te plannen. Daarom hebben we gekozen voor Zuid-Europa, het traject van Porto naar Santiago (ook omdat deze route bekendstaat om de heerlijke zeevruchten, vers gebak en lokale wijnen).

We hebben de keuze tussen de route door het binnenland en de kustroute. We beginnen met de kustroute, en afhankelijk van het weer en de omstandigheden, kunnen we eventueel nog switchen naar de andere route. Als we de langste route kiezen, komt het verwachte aantal gelopen kilometers uit op 315, en we verwachten ongeveer 20 dagen onderweg te zijn. Mocht er nog tijd en energie zijn, willen we doorlopen naar Finisterre, dat 80 km verder ligt.

We beginnen allebei met last van onze knie: Hedwig heeft pijn aan de rechterknie en ik aan de linker. Maar samen hebben we een goed stel knieën, dus we gaan het redden, al is het nog een vraagteken of we Finisterre zullen bereiken.

De rugzakken zijn bijna gepakt en we vliegen zondag 2 maart vanaf Weeze, zodat we om 08:00 uur in Porto zijn. Op tijd dus voor een ontbijt in Porto en wat sightseeing.