15 maart - Reisverslag uit Vilanova, Spanje van Jos van Ras - WaarBenJij.nu 15 maart - Reisverslag uit Vilanova, Spanje van Jos van Ras - WaarBenJij.nu

15 maart

Door: Jos

Blijf op de hoogte en volg Jos

15 Maart 2025 | Spanje, Vilanova

De mooie albergue laten we achter ons en beginnen aan de etappe Armenteira – Vilanova de Arousa (25 km).

Een korte beschrijving van de route:

Deze etappe volgt de Ruta da Pedra e da Auga, een prachtig pad langs kabbelende bergbeekjes richting de zee. Zeker 70% van de route loopt over paden, waaronder een indrukwekkend lang stuk van 12 km, een van de langste ononderbroken wandelpaden op de hele Camino. Het laatste stuk brengt ons langs goudgele zandstranden. Onderweg zijn er verschillende cafés en genoeg schaduw voor bescherming tegen de zon, wind of regen.

Wat een voorrecht om dit te mogen doen! En fan duikt er onverwacht nog een horecagelegenheid op die niet eens op de kaart staat. We genieten van een uitgebreid merienda-ontbijt, met Spaanse muziek op de achtergrond, zodat we de rest van de dag weer vooruit kunnen.

Onderweg komen we veel Spaanse dagwandelaars tegen die ons tegemoet lopen. Het lijkt wel alsof ze allemaal heerlijk ruiken… of stinken wij? Wat zegt Spanje?

We douchen toch elke avond, en dat is misschien wel het moeilijkste moment van de dag: de warme kraan uitzetten na een lange, vermoeiende tocht.

Gisteren arriveerde er nog laat een fietser zonder vaste verblijfplaats. Hij droogde zijn bezwete kleren—die hij waarschijnlijk al dagen aan had, zonder te wassen—op de verwarming. De lucht was niet te harden. Dus ja, het kan altijd erger…

Onderweg spreekt een Spaanse man ons aan. Hij houdt een blog bij over spiritualiteit in SdC en wil ons interviewen. Klein detail: hij spreekt geen Engels en wij geen Spaans. Het wordt dus een diepe interview.

Morgen om 08:00 op de boot, met een bont gezelschap. Ohoi Santiago we komen eraan!

• 15 Maart 2025 - 21:57

Mario En Mirjam :

Mooie omgeving!

Wasknijper op jullie neus

misschien word de “hint” dan begrepen.

Het gaat de goede richting op !

genieten …..!!!!

• 15 Maart 2025 - 22:36

Astrid:

Geuren kunnen soms heel erg je welzijn verstoren. Maar de echte wandelaars, zoals jullie, moeten dit toch ook een keer meegemaakt hebben.

De muziek is natuurlijk erg aangenaam bij het nuttigen van een ontbijt.

Succes op de boot! The love-boat?[e-1f60d]

• 16 Maart 2025 - 10:36

Toon:

Even een andere mindset. Bij spiritualiteit worden wel vaker indringende geurtjes gebruikt. Dat maakt meer los en ..... het werkt. Ps die geurtjes waaien uiteindelijk over.

Mooie overtocht en veel plezier.

• 16 Maart 2025 - 15:01

Monique:

Mooie foto's weer. En nu naar de boot, meters maken zonder te hoeven lopen. Geniet ervan en dan op naar Santiago!!

• 16 Maart 2025 - 19:41

Anita Alards:

Weer een mooi verslag en foto's, Ahoi Santiago!

Verslag uit: Spanje, Vilanova

Camino Portuguese Caminho da Costa

We willen opnieuw een stuk van de Camino lopen, maar niet vanaf het punt (Lectoure) waar we vorig jaar zijn gestopt. Dit keer starten we in Porto en lopen we naar Santiago. De reden hiervoor is dat het nog vroeg in het jaar is en de temperaturen in Frankrijk en Spanje dan vaak niet zo aangenaam kunnen zijn. We moeten bovendien de Pyreneeën over, wat geen goede keuze is zo vroeg in het jaar.

We willen zo snel mogelijk vertrekken, omdat: 1) het vorige keer uitstekend beviel, en 2) het voor pensionado’s lastig is om een periode van meer dan drie weken te plannen. Daarom hebben we gekozen voor Zuid-Europa, het traject van Porto naar Santiago (ook omdat deze route bekendstaat om de heerlijke zeevruchten, vers gebak en lokale wijnen).

We hebben de keuze tussen de route door het binnenland en de kustroute. We beginnen met de kustroute, en afhankelijk van het weer en de omstandigheden, kunnen we eventueel nog switchen naar de andere route. Als we de langste route kiezen, komt het verwachte aantal gelopen kilometers uit op 315, en we verwachten ongeveer 20 dagen onderweg te zijn. Mocht er nog tijd en energie zijn, willen we doorlopen naar Finisterre, dat 80 km verder ligt.

We beginnen allebei met last van onze knie: Hedwig heeft pijn aan de rechterknie en ik aan de linker. Maar samen hebben we een goed stel knieën, dus we gaan het redden, al is het nog een vraagteken of we Finisterre zullen bereiken.

De rugzakken zijn bijna gepakt en we vliegen zondag 2 maart vanaf Weeze, zodat we om 08:00 uur in Porto zijn. Op tijd dus voor een ontbijt in Porto en wat sightseeing.