16 maart
Door: Jos
Blijf op de hoogte en volg Jos
16 Maart 2025 | Spanje, Padrón
Gisteren kwamen we de drie Koreaanse jongens tegen in een koffietentje. Ze vertelden vol trots dat ze in hun appartement zelf eten gingen koken. Hedwig haakte daar direct op in en zei: “Dat is goed, hoe laat worden we verwacht?” De paniek was van hun gezichten af te lezen; ze konden geen woord uitbrengen. Totdat Hedwig lachend zei dat het een grapje was. Altijd leuk, die Koreanen.
Onze andere Aziatische metgezel, die we al dagen tegenkomen, is een stuk wereldwijzer. Ze weet precies wat ze wil en vindt dit in razendsnel tempo. Ik zeg "onze" metgezel, omdat Monica door Hedwig al is geadopteerd als haar pleegdochter (we noemen haar Monica omdat haar Chinese naam niet uit te spreken is). Haar echte moeder is enorm bezorgd en denkt dat Monica in Beijing zit, maar ze trekt al maanden door Europa.
Volgens de overlevering werd Jakobus de Meerdere in 44 na Christus in Jeruzalem onthoofd door koning Herodes Agrippa I. Zijn volgelingen wilden zijn lichaam naar Spanje brengen, waar hij eerder het christendom had verspreid.
Ze legden zijn lichaam in een stenen boot, zonder zeilen of roeispanen.
Op miraculeuze wijze dreef de boot over de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.
Na een reis van ongeveer zeven dagen kwam de boot aan in Padrón, een stadje in Galicië, dicht bij het huidige Santiago de Compostela.
Dit laatste stukje boottocht hebben we vandaag ook afgelegd. Alleen... het was koud. We hebben daarna koffie gedronken om op te warmen en pas bij de tweede kop hield het trillen op.
We huren een appartement met een ander stel: twee slaapkamers, een woonkamer en een keuken, zodat we eindelijk zelf kunnen koken. Maar dan komen we erachter dat het zondag is en dat alle supermarkten dicht zijn. Gelukkig vinden we bij een tankstation net genoeg ingrediënten om een eenvoudige maaltijd te maken. Wel moeten we het diner voor vier personen nog acht kilometer meesjouwen.
Morgen lopen we naar Santiago de Compostela, ongeveer acht kilometer. Daarna waarschijnlijk nog 90 kilometer naar Finisterre. Finisterre komt van het Latijnse Finis Terrae, wat "het einde van de wereld" betekent. Het meest westelijke puntje van Europa. Trump zou zeggen: “Het einde van Europa.”
16 Maart 2025 - 21:01
M V Summeren :
Succes met de laatste loodjes
16 Maart 2025 - 21:39
Toon:
Ha mooi, bijna in Compostella. En dan nog het toetje met toefje. Veel plezier.
16 Maart 2025 - 22:17
Astrid:
Wat gaat het snel. Het einde is in zicht. Wat jammer, zullen we het zonder verhalen moeten doen....
Volgend jaar het zoutpad?
Succes met de laatste kilometers, en nog even genieten van alles wat jullie hebben meegemaakt en nog mee zullen maken.
Groet uit Deurne[e-1f618]
17 Maart 2025 - 13:10
Hennie :
Nog steeds een mooi en interessant reisverhaal.