19 maart
Door: Jos
Blijf op de hoogte en volg Jos
19 Maart 2025 | Frankrijk, Saugues
Gisteren hebben we ons Compostela-certificaat opgehaald bij het Pelgrimskantoor in Santiago.
Je krijgt zo’n certificaat als je als wandelaar voldoet aan de volgende eisen:
Minimaal 100 km te voet afgelegd.
Stempels verzameld in je pelgrimspaspoort (Credencial), met minimaal twee stempels per dag in de laatste 100 km.
Deze stempels kun je onderweg krijgen bij herbergen, kerken, cafés en gemeentehuizen.
Ik heb in totaal 111 stempels verzameld, met de eerste op 4 augustus 2020 in Steijl (Limburg) en de mooiste op 18 augustus 2020 (een prachtig schilderijtje).
Hedwig heeft 64 stempels verzameld, vanaf 2 juli 2024 in Le Puy tot en met gisteren.
De statistieken
Hedwig heeft 49 dagen gewandeld en 784,5 km gelopen.
Ik ben 101 dagen onderweg geweest en heb 2.084,5 km afgelegd.
Al met al is dit stukje papier een mooie erkenning, maar we zijn er nog lang niet.
Wat nu?
Er lopen vele wegen naar Santiago, en Rome hebben we ook nog niet bereikt.
We kunnen bijvoorbeeld starten bij onze Camino van vorig jaar en nog 203 km lopen naar Saint-Jean-Pied-de-Port, het traditionele startpunt van de Camino Francés (800 km).
Daarnaast staan de volgende routes nog op de agenda:
Camino Primitivo (321 km – de oudste en meest uitdagende route)
Camino Inglés (119 km – kort, maar historisch)
Onze Engelse pelgrimsvrienden uit Ierland hebben ons ook enthousiast gemaakt voor andere routes, zoals:
The Dingle Way
Slea Head
En dan is er natuurlijk nog de optie om naar Rome te lopen...
Met andere woorden: voorlopig gaan we nog niet met pensioen!
"De Camino begint wanneer je je eerste stap zet, maar eindigt nooit – want de weg loopt verder in je hart."
We hebben meer dan genoten van onze avonturen en de contacten van alle pelgrims uit alle windstreken en ook van alle reacties, belangstelling en steunbetuigingen.
Bon Camino
20 Maart 2025 - 07:39
Astrid:
Fantastisch, ik kan niet anders zeggen!!! Nu nog even rust nemen en nagenieten van al het moois en goeds wat er is geweest en wat er nog komt.
Mooi, dat jullie niet zijn uit gewandeld. Kunnen wij straks weer meegenieten vd prachtige verhalen.
Kun je het niet bundelen en uitgeven?
Geniet nog lekker een paar dagen en alvast een goede reis.
Ciao[e-1f618]
20 Maart 2025 - 08:24
M V Summeren :
Proficiat geweldige prestatie. Nu even bijkomen voordat jullie aan een nieuw avontuur beginnen. We zullen de leuke verhalen missen.
20 Maart 2025 - 09:15
Suzanne:
[e-2764]
20 Maart 2025 - 12:33
Hennie :
Knap gedaan, gefeliciteerd[e-1f490]
20 Maart 2025 - 13:08
Toon En Annie:
Veel afzien maar mooi gedaan en succes verder
21 Maart 2025 - 08:04
Rob:
Wat een prestatie en wat een hoop meters. Chapeau!
21 Maart 2025 - 13:28
Linda:
Mooi dit!
24 Maart 2025 - 08:42
Anita Alards:
Prachtig samengevat, veel succes met het uitzoeken van jullie volgende (wandel)route!